Ondernemen is heerlijk simpel

Afgelopen twee weken ben ik als vrijwilliger meegezeild naar Lübeck met een eikenhouten reconstructie van een middeleeuwse kustvaarder, de Kamper Kogge. Mooi avontuurtje en ook even heerlijk onthaasten, vond ik.
'Wahnsinn' dacht een Duitse bezoeker hardop, terwijl hij zijn arm om het dikke helmhout van het schip probeerde te klemmen. 'Wirklich, sehr Spartaans', oordeelde een ander respectvol, nadat hij de houten slaapzoldertjes had gezien. Toen we met de Kogge op het zeil, heel statig, Travemünde binnenvoeren werd het Wilhelmus spontaan ingezet door een orgelman op de kade. Als reactie daarop begonnen tientallen mensen te zwaaien en te juichen. Even voelden we ons als middeleeuwse Kampenaren die zojuist een nieuwe stad hadden ontdekt. Enthousiast zwaaiden we terug. Even later glamde het zware geluid van de scheepshoorn van een Duits marine opleidingsschip achter ons over het water. Kippevel.

Bijzondere prestatie?
Echt slecht weer hebben we onderweg niet gehad.'t Was soms pittig, natuurlijk altijd bijna middeleeuws sober, maar nooit heel zwaar. Meer een kwestie van focus houden, fit blijven en doorwerken. Met een paar bemanningsleden boomde ik daar later nog wat over na. Zeilen maakt je leven vanaf het moment dat je de trossen losgooit, heerlijk simpel. Je gaat van A naar B in een bootje en dat lukt alleen als je dat bootje drijvende houdt.
Goed beschouwd laat zeilen zich prima vergelijken met ondernemen. Je stelt jezelf een doel, daar koers je met je bedrijf op af en wel zo gemotiveerd dat jij en je klanten er kippevel van krijgen. Al het andere is bijzaak.

Als ondernemer wachten je wat dat betreft vaak lastige keuzes. Stel, je bent net een eigen bedrijf begonnen. Je business gaat goed, maar er moet wel een tandje bij. Je bijzonder aantrekkelijke partner zannikt je echter helemaal flauw als je laat doorwerkt. Je weet dan al dat er een keuze in de lucht hangt, maar welke keuze maak je? Je relatie of je bedrijf, je droom of je geluk? Lastig!
Dergelijke keuzes maak je beter voordat je ondernemer wordt. Eenmaal doberend in het ondernemersbootje kunnen de keuzes net als op zee, drastisch uitpakken. Alle overbodige ballast overboord of koppie onder...
Ondernemen is een prachtig avontuur, maar weet waar je aan begint, hou je focus en blijf fit zodat je op tijd de juiste keuzes maakt.

Delen

©Bouwmeester Media

038 33 179 49

info@bouwmeestermedia.nl

Contact

Constructieweg 21-B
8263 BA Kampen
Nederland
038 33 179 49
Info@bouwmeestermedia.nl

Stel een vraag

Verstuur